Finansbloggar och FIRE

Ett begrepp som funnits relativt länge men som först på senare år tagit fart i Sverige är FIRE. Det betyder Financial Independence Retire Early, d.v.s. att bli ekonomiskt oberoende så att man kan gå i pension tidigt om man vill. FIRE utgår inte från ett liv i överflöd, d.v.s. det är ingen lyxvilla eller yacht man sparar till. Målet för FIRE är att spara ihop en så stor förmögenhet att avkastningen i form av aktieutdelning, hyror eller liknande täcker ens levnadskostnader. Är levnadskostnaderna låga behövs inte lika stort ihopsparat kapital.

Bloggar om FIRE

Under de senaste åren har det kommit ett antal finansbloggare som bloggar om FIRE. Några av de mest kända är Miljonär innan 30, Farbror Fri (som numera bloggar under namnet Enkelboning), samt den roliga FruEfficientBadass. Internationellt är Mr Money Mustache stor inom området. Förutom att spara har flera av dessa bloggare även tjänat pengar via egna företag. En genväg till rikedom kan vara att starta eget. Företagsfinansiering kan man få hjälp med via Fakturino och därefter börja vara sin egen chef och arbeta med något man brinner för. De flesta finansbloggare som siktar mot FIRE har inte tänkt sitta sysslolösa när de nått sitt mål utan de har tänkt att njuta av lyxen att kunna syssla med det de vill. Ett smidigt sätt att kunna göra det är just genom eget företag då man kan fakturera de få timmar man arbetar även om man har möjlighet att leva utan att arbeta.

Även om man inte kan sluta jobba riktigt än kan finansbloggarna ge bra kunskap om investeringar, företagande och smarta spartips samt en motivation att styra upp sitt ekonomiska liv. Tid är pengar, brukar det sägas, men pengar betyder också tid att göra det man helst vill göra och värderar mest. Så ta en titt på finansbloggarna och starta en egen pengamaskin som kommer skänka glädje och frihet många år framöver!

Back to Top
envy-blog