Några goda råd för nya bloggare

Så du har startat en blogg som du tänkt fylla med tankar, idéer, spännande koncept, recept eller vad det nu är som är din nisch. Men det kan vara svårt att komma igång, inte minst om det är så att man har ambitionen att driva en blogg som på lite sikt har potential att växa.

Börja med att skriva, det är trots allt fundamentet som din blogg bygger på. Utan innehåll, ingen blogg. Oroa dig inte över att du måste skriva den absolut bästa bloggposten någonsin, eller hur många läsare den ska attrahera. Ditt bloggprojekt består av långsiktigt arbete, gör dig till vän med den tanken. Ha tålamod.

När du väl skrivit och publicerat ditt första inlägg så är det dags att göra lite reklam. Överdriv inte, tipsa några få människor du känner, sträck ut en hand på någon social plattform du använder dig av. Än en gång, tänk långsiktigt – ditt arbete har bara börjat.

Börja så smått läsa på om de tekniska aspekterna av att driva en blogg. Sökmotoroptimering eller SEO (Search Engine Optimization) är ett av de viktigaste nyckelorden. Skaffa dig ett konto hos Google Analytics och börja optimera dina poster med hänsyn till nyckelord.

Se till att din sida flyter på bra och är snygg. Det finns få saker som driver bort läsare så mycket som bloggar som ser amatörmässiga ut. En ren, snygg layout som laddar snabbt inger förtroende. Lägg ner lite tid på en design och ett tema, det är rent utav en god idé att köpa ett tema hos någon av de stora blogghostarna. Bara en sådan enkel åtgärd kommer att göra att din blogg särskiljer sig från den absoluta majoriteten av bloggar som finns därute.

Sök upp och håll koll på andra bloggare i din nisch. Det ger dig dels kunskap om vilka ämnen de skriver om och hjälper dig att undvika att skriva om samma saker, samtidigt som du kan skriva svar på andras poster. Inte minst finns det vissa bloggar som ibland låter gäster skriva inlägg vilket blir en chans för dig att vidga din publik.

Börja fundera på att starta en mejl-lista för möjligheten att skicka nyhetsbrev och annat till dina läsare. Det finns ett antal företag på nätet som för en liten summa pengar kan hjälpa dig med det. Det kommer att öppna upp en hel värld av möjligheter till marknadsföring längre fram när du skaffat dig en stabil läsarskara.

Det viktigaste rådet av alla är dock att inte ge upp. Det kan ofta kännas både ensamt och hopplöst att skriva poster som knappt någon läser. Det allra bästa är om du verkligen älskar att skriva, då är arbetet en belöning i sig. Om du bloggar enbart för att tjäna pengar eller för att bli rik så blir resan mycket svårare.

Back to Top
envy-blog