Vad är SEO?

SEO står förSearch Engine Optimization”, eller sökmotoroptimering på svenska. Det är en metod som innefattar strategier och tekniker för hur man utökar antalet besökare till en hemsida genom att optimera dess innehåll i syfte att ge en högre placering i sökresultaten i t. ex. Google.

Och hur är det relevant för skribenten som i lugn och ro vill driva en liten blogg? Nja, för den som inte har ambitionen att driva en växande blogg har det inte särskilt stort värde. För den som vill utöka antalet läsare är det däremot A och O.

Nyckeln ligger i de vanor genomsnittliga internet-användare har. De flesta klickar sig nämligen inte vidare från första sidan i Googles sökresultat. Att läsa på om hur SEO fungerar är därför en långsiktigt bra strategi för hur du kan förbättra din egen bloggs position i bloggosfären.

Det handlar i grund och botten om att använda sig av nyckelord på rätt sätt, nyckelord som hänger ihop med de ämnen du skriver om och som är relevanta för den grupp av läsare som du vill attrahera. Det innefattar allt från att ha en titel som på ett bra sätt signalerar vad inlägget handlar om, till att begrunda vilken typ av söktermer tänkbara läsare skulle kunna tänkas använda för att hitta fram till just din blogg.

Ovanstående är verkligen inte att betrakta som någon fördjupning. SEO är i nuläget att betrakta som något av en vetenskap som innefattar komplexa algoritmer och betydligt fler dimensioner än vad det finns utrymme till att ta upp här. Men för varje bloggskribent som på sikt vill tjäna pengar på sitt skrivande är det obligatorisk kunskap. Att lära sig grunderna är därför väl spenderad tid.

Back to Top
envy-blog