Bloggande och sociala medier

Bloggar och bloggande i allmänhet har vuxit till sig under de senaste åren och var och varannan medelsvensk driver en egen blogg. Det finns lika många olika bloggar som det finns skribenter och ämnena och innehållet varierar kraftigt mellan högt och lågt. De flesta bloggarna drivs i rent hobbysyfte, lite som en personlig dagbok och utan vinst eller inkomst överhuvudtaget via bloggen.

Men visst finns det de som vill tjäna på sin blogg och driver den som ett företag. Man kan tjäna på sin blogg på lite olika sätt, men det vanligaste är nog att gå med i ett så kallat affliate-nätverk och ha löpande reklam och reklamlänkar på sin blogg. Det kan vara allt från att rekommendera tandläkare till att länka till en snygg tröja du tänkte köpa. När någon klickar in på dessa länkar, får bloggaren en liten provision. Ofta ligger provisionen mellan 5 och 10 % av köpesumman som kunden handlat för. Beroende på hur man marknadsför sin blogg kan det bli en trevlig extrainkomst varje månad. Har man en stor publik kan man till och med leva enbart på dessa inkomster.

 

Här kommer även sociala medier in och spelar en stor roll. Sociala medier har idag en enormt stor roll i marknadsföring av varor och tjänster. Om man har en blogg och vill driva den i vinstsyfte så ska man definitivt även vara närvarande på sociala medier. Instagram har vuxit till sig mer och mer under de senaste åren medan Facebook har backat lite jämfört med tidigare. Även Twitter, Snapchat och Pinterest har blivit plattformar man ska använda sig av mer.

Sociala medier är perfekta när man vill nå ut till en stor mängd potentiella kunder på en kort tid och till en billig peng. Man kan sprida sina annonser manuellt, eller betala för detta, då allt sköts automatiskt åt dig. Du väljer din målgrupp och längd på din kampanj och företagen bakom de sociala medierna sköter resten. Fakturan kommer i efterhand och förhoppningsvis har du fått en lyckad annonskampanj till en överkomlig summa.

Om man ska driva en blogg så måste man ha ett konto på ett eller flera plattformar för sociala medier. Världen ändras kontinuerligt och allt sker snabbare, så det gäller att ligga steget före. Givetvis kan man fortsätta att skriva sin blogg som en ren hobby för sina vänner och bekanta, men om man har stora drömmar om att bli nästa Blondinbella, måste man jobba lite för det. Inget kommer gratis eller av sig självt.

Tänk igenom vilken av alla sociala medier som passar dig och din profil. Vilken åldersgrupp skriver du för? För den mer mogna publiken kan du satsa på Facebook eller Pinterest. Skriver du till en yngre generation kanske Snapchat kan löna sig bättre. Se över dina alternativ och bekanta dig med de olika plattformarna, och starta sedan ett konto åt din blogg om du inte redan har gjort det. Du kommer inte att ångra dig!

Back to Top
envy-blog