Få läsare till din blogg

Om du har en blogg önskar du så klart att ha många läsare, så att dina tankar och texter landar någonstans och får respons. Det är också bland annat det som driver många bloggare att skriva och dela bilder, möjligheten att kommunicera med både vänner och okända personer – som en dag kanske blir vänner. Problemet är att det finns så många bloggar, oavsett ämne. Det är svårt att slå sig fram i konkurrensen, särskilt med bloggare som hållit på i över tio år. Du ska här få tips på hur du kan få fler läsare till din blogg.

Intressant ämne

För att få läsare till din blogg måste du först och främst skriva om något som intresserar andra. Du kan inte skriva en blogg som intresserar alla – någon sådan blogg finns inte. Du behöver inte ens skriva en blogg som intresserar en miljon – konkurrensen är så stor att de bloggämnena är redan upptagna av erfarna bloggare. I ett litetland som Sverige är det också nästan omöjligt. Men om du kan hitta ett ämne som intresserar 40 000 läsare och vid vissa inlägg fler, då har du kommit långt. Det första som du alltså måste göra är att tänka igenom vad din blogg handlar om och om det ämnet är intressant för andra.

Läsarena behöver få något

Om du vill att en besökare ska återkomma till din hemsida krävs det mer en snygg design och några bra inlägg – internet kryllar redan av de bloggarna. Du behöver ge din läsare något, som kunskap och goda råd. Tänk själv på hur du surfar: du vill köpa en hund och söker på hundraser, kommer in på en blogg om schäferhundar och om du får god information kommer du gå tillbaka till den. Det är så en bra blogg fungerar. Vad kan du mycket om? Hur man reser på 100 kronor per dag genom Thailand eller hur du gör snygga medeltidsfrisyrer?

Ett annat sätt är också att ge dina läsare tips om bra produkter. Om du har en skönhetsblogg kan du berätta var du köper parfym online och rekommendera den sidan – då har du gett dina läsare ett gott råd som hjälper dem i vardagen.

Du måste kommunicera med dina läsare och i början måste du svara på varje inlägg som görs i kommentatorsfältet – så snart du kan. När du svarar ska du både ge råd, men kan också komma med öppna frågor tillbaka. En öppen fråga kan vara: måste man använda ekologiskt smink? Då får dina läsare något att tänka på och deras inlägg blir större. Det kan också bli så att dina läsare börjar kommentera och kommunicera med varandra på din blogg, och plötsligt är din blogg en plats med liv!

Du kan också kontakta en annan bloggare och be den personen att skriva ett blogginlägg – självklart under sitt eget namn. Då får ni både länkar, men också fler läsare, då den som bloggat kommer hänvisa till det inlägget på sin egen blogg. Win-win för båda!

Back to Top
envy-blog