Hur skriver du intressanta inlägg?

En, förmodligen, okontroversiell tes är att den är en bra bloggskribent som kan skriva intresseväckande inlägg. Och som skribent är det ett hantverk som man ständigt måste hålla vid liv och uppdatera. Jag har ett knep, och jag ska återkomma till det.

Inför arbetet med det här inlägget har jag läst ett antal artiklar som försöker besvara frågan: hur skriver man ett intressant inlägg?

Det tröstlösa, typiska och mest övergripande svaret är att du skriver en intressant artikel genom att först skriva hundra ointressanta artiklar (minst). Kapacitet att författa texter som fängslar kräver först och främst övning i förmågan att acceptera att allt man skriver inte blir fantastiskt. Men jag var ute efter någonting mer handfast.

Sökandet efter svar lämnade mig tyvärr otillfredsställd. Man får förstås vara ödmjuk inför faktumet att det är en svår fråga att svara på, men vad som också slog mig är ironin i att det verkar vara enormt svårt att skriva en intressant artikel om hur man skriver intressanta artiklar (men det är en observation att spara till en annan artikel).

De flesta artiklarna följer ungefär samma struktur och förser läsaren med diverse tumregler att förhålla sig till. Till exempel:

  • Anpassa texten efter målgruppens kunskapsnivå.
  • Undvik repetitiva fraser och klichéer.
  • Sök en inre röst och ett personligt tilltal (självklart väl avvägt för att passa sammanhanget).
  • Använd adverb sparsamt (allt behöver inte vara “mycket bra” eller “väldigt fint” o.s.v.).
  • Hitta en berättelse i ämnet du skriver om.
  • Skriv med auktoritet, ge inte läsaren intrycket av att du är osäker på vad du skriver om.
    Bra regler allihop och av det slaget att de ska sitta i ryggmärgen på alla skribenter. Problemet i mitt tycke är att de handlar om hur man skriver väl snarare än intresseväckande.

Knepet för hur att skriva intresseväckande artiklar är att intressanta artiklar börjar med intressanta frågor, och de ställs i första hand av skribenter som är intresserade av det de skriver om. Som till exempel: varför är det så ont om intressanta artiklar med handfasta knep för hur man skriver intresseväckande? Nåja, det kanske inte är en väldigt intressant fråga, men nog finns det stoff i den till ett filosofiskt intressant svar?

Det får vara hur det vill med den saken, det var trots allt inte ämnet för det här inlägget. Knepet är det i min mening i alla fall inget fel på. Som professionell skribent behöver man ibland skriva om mindre intressanta ämnen, vad gör man då? Svaret på det är att en duktig skribent i någon mån har förmågan att uppnå en rundgång mellan intresse och frågeställningar. Intresse föds ur förmågan att ställa intressanta frågor – och tvärtom. Det är ett svar som biter sig självt i svansen, men så är det ibland med livets mysterier.

Back to Top
envy-blog