Marknadsför bloggen med en giveaway

Att arrangera en giveaway på sin blogg är ett bra sätt att locka nya läsare och besökare till bloggen. Förutom att man under själva giveawayen får ökad trafik till bloggen, kommer förhoppningsvis flera av besökarna att intressera sig för det övriga innehållet på bloggen, och återkomma senare. Det är med andra ord ett marknadsföringsknep som håller låg kostnad, men som trots det kan få stor effekt.

En giveaway är kortfattat precis vad det låter som: en bloggare (i detta fall) ger bort något till sina läsare. Vad man ger bort kan variera stort, men de flesta väljer något som är relaterat till bloggens innehåll. Driver man till exempel en bokblogg ger man sannolikt bort en eller flera böcker, driver man en skönhetsblogg ger man bort skönhetsprodukter, och så vidare. I många fall har bloggaren sponsrats med produkterna från ett företag, och betalar således ingenting för dem. Giveawayen blir därför en win-win-situation: företaget får billig marknadsföring genom att fler upptäcker deras produkter, och bloggaren får billig marknadsföring genom att fler lockas till hens blogg.

Om man inte har tillräckligt många läsare än på bloggen för att locka till sig sponsrande företag, kan ett alternativ vara att själv investera i en gåva att ge bort till någon av ens läsare. Det blir fortfarande ett relativt billigt sätt att locka läsare, och om man har tur räcker det med en eller två giveaways innan man har samlat ett tillräckligt stort antal läsare på bloggen för att man ska kunna göra ett avtal med ett företag till nästa gång. Ett bra tips på vad man kan ge bort är ett gåvokort. De kan beställas med smidig paketering hos Foretagspresent.nu. Med ett gåvokort kan mottagaren själv välja vad hen vill köpa med kortet, vanligtvis inom en viss kategori, vilket betyder att det är perfekt när man ska ge bort något som passar många olika människor och intressen.

Som bloggare gäller det dock att vara medveten om de lagar och regler som gäller kring giveaways innan man genomför dem. I Sverige gäller nämligen att alla tävlingar där det är slumpen som avgör vinnaren anses som ett lotteri, och för att anordna ett lotteri måste man ha tillstånd från Lotteriinspektionen. Har man inte det är en giveaway med andra ord olaglig. För att kringgå detta gäller det att de som deltar i tävlingen måste genomföra någon form av motprestation. Prestationen ska vara avgörande för valet av vinnare – det är med andra ord inte tillräckligt att ha ett par frågor som är så lätta att alla deltagare svarar rätt, eller att man ska gilla ett inlägg och prenumerera. För att en giveaway ska vara laglig måste deltagarna därför exempelvis skriva en motivation om varför de ska vinna, eller på annat sätt prestera något som är grunden på vilken vinnaren utses. Så länge man håller sig till dessa regler kan man dock använda sig av giveaways för att marknadsföra sin blogg utan problem.

Back to Top
envy-blog