Och du som trodde att bloggandet var dött

Bloggarnas storhetstid brukar oftast placeras någon gång mellan 90-talets slut och 00-talet. Det var tiden innan sociala medier slagit igenom på allvar, en tid då Facebook knappt hunnit formas till en svag elektrisk impuls i Mark Zuckerbergs hjärna. Ofta är de gånger då bloggen har dödförklarats under 2010-talet, det har dock aldrig varit sant, vad som möjligtvis är sant är att bloggen blivit vuxen och att nyhetens behag domnat av.

Det är såklart en naturlig utveckling, och kan faktiskt tolkas som ett tecken på att tiden inte är såpass ur led som man lätt kan tro om man följer nyhetsflödet. Bloggar har i alla fall delvis blivit en arena för seriös samhällsdebatt, ett tecken om något på en tilltagande mognad. Och trots att det mediala ljuset inte lyser lika starkt mot bloggosfären som det en gång gjorde så publiceras det dagligen världen över miljontals blogginlägg.

Bloggarna står i någon mån i kontrast mot det kortare textformat som ofta råder på Facebook, och inte minst på Twitter. Ett av till att det fortfarande fungerar kan också vara att man som bloggare ofta slipper de kommentarsfälts-krig som utspelas på andra sociala medier i och med att man har en dedikerad läsekrets.

Back to Top
envy-blog