Bra rutiner för en bloggar

Dricka kaffe såklart! Om det finns någonting annat som både är lagligt och säkert och som får igång hjärnan på samma sätt som kaffe så får du gärna kontakta oss via kontaktformuläret.

Kaffe är kanon, men det är såklart inte det enda du behöver för att kunna producera läsvärda inlägg. Snarare än att du ska behöva famla i mörkret efter bra rutiner så ska vi här lista några bra saker som du kan applicera i din vardag som skribent.

Det första tipset är att alltid göra research, eller snarare att alltid vara lite på alerten. Det ska inte tolkas som att du alltid ska befinna dig på helspänn. Det handlar snarare om att det är en bra idé att alltid ta tillvara på goda idéer, intressanta artiklar och inspiration. Så gott som alla moderna skribenter tillbringar mycket ledig tid på internet, du vet, tid då du utan specifika mål bara kikar runt i största allmänhet. Alltid stöter man på någonting intressant, någonting som får en synaps i huvudet att blinka till: “Här finns uppslag till en bra artikel”, eller “det här skulle jag verkligen kunna ha nytta av till nästa inlägg”, bara för att vara bortglömt nästa dag när du sätter dig ner för att arbeta. Ta från och med nu till vana att spara länkarna till allt som får dig att haja till, även om det är för minsta lilla. Spara dem i ett dokument, eller en grupp i Google+ som bara du har tillgång till, eller vad du nu föredrar. Du vet aldrig vad som kan behövas nästa gång inspirationen tryter.

Det andra tipset är så självklart att det egentligen knappt ens behöver tas upp, men vi gör det ändå. Skriv ofta och mycket och testa att göra det på nya sätt. Ovana skribenter har ofta en tendens att skriva helt linjärt, det vill säga att de börjar skriva i början av inlägget och sen tuggar de sig fram emot slutet. Många skribenter kan säkert känna igen sig i att det ofta dyker upp bra idéer under skrivprocessens gång. Idéer som passar bättre i slutet av texten dyker upp i arbetets inledning, bra lösryckta fraser som ännu inte har något sammanhang poppar upp i huvudet lite när som och så vidare. Ta för vana att alltid greppa fast i idéerna när helst de dyker upp och skriva ner dem. Om en idé till ett sista stycke dyker upp när du arbetar på första stycket, skriv ner det. Det är mycket lättare att gå tillbaka och fortsätta igen än vad det är att minnas en flyktig idé som du fick när du arbetade med någonting annat.

Till sist, kom ihåg att vila ibland också.

Back to Top
envy-blog